Το Εργαστήρι μας ταξιδεύει στην Θεσσαλονίκη με «Άρωμα Παράδοσης»

Μετά από ενέργειες του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Κορδελιού και με την υποστήριξη της ένωσης Γονέων και κηδεμόνων του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, το παραδοσιακό εργαστήρι του Αίαντα Σύρου «Άρωμα Παράδοσης» θα παρουσιάσει σε περισσότερα από είκοσι σχολεία τα Παραδοσιακά Παιχνίδια της Σύρου.

Είναι ιδιαιτέρα τιμητικό για την Σύρο, για το Παραδοσιακό εργαστήρι Άρωμα Παράδοσης και για τον επί 44 χρόνια Δάσκαλο χορού και Λαογράφο κ. Νίκο Σολάρη, αυτή η έρευνά του, αυτή η συλλογή του, να ταξιδέψει στην όμορφη Θεσσαλονίκη.

Να σημειωθεί οτι ο κ.Σολάρης είναι άξιος συγχαρητηρίων,καθώς πηγαίνει αφιλοκερδώς και όχι μόνο αυτό αλλά η έκθεση αυτή θα έχει μια τυπική είσοδο που τα έσοδα θα δοθούν για να αγοραστεί ένα αναπηρικό αμαξίδιο σε ανάπηρο μαθητή από φτωχή οικογένεια.

afisa-paixnidia-thessaloniki

Κάθε μέρα από της 11 έως και της 20  Απριλίου θα επισκέπτονται την έκθεση από τις 08.00 π.μ  έως της 14.00 μ.μ , μαθητές των  σχολείων του Δήμου Ευόσμου και Νέου Κορδελιού. Θα την επισκέπτονται δύο τάξεις ανά ώρα για να μπορέσουν να την δουν περισσότεροι μαθητές.

Επίσης να αναφέρουμε, ότι έκλεισε ο πίνακας συμμετοχής σχολείων για όλες τις ημέρες και ήδη έχουν μείνει αρκετές τάξεις εκτός, αν και υπάρχει ακόμη μια εβδομάδα από την ημερομηνία της έναρξης.

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να επισκεφθούν την έκθεση αυτή που για να τους εξυπηρετήσουν όλους θα χρειαζόντουσαν άλλες δέκα ημέρες. Επίσης υπήρχε ενδιαφέρον ακόμη από σχολεία της Κοζάνης και της Κατερίνης για να επισκεφθούν την έκθεση αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν κενές ώρες.

Συγχαρητήρια στον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Νέου Κορδελιού για την πρωτοβουλία αυτή καθώς επίσης τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και την ένωση  Γονέων και κηδεμόνων για την υποστήριξη αυτής της προσπάθειας.

Μπράβο και στο παραδοσιακό Εργαστήρι Σύρου ‘’Άρωμα Παράδοσης’’ – Τμήμα Λαογραφίας και έρευνας που απλώνει το άρωμά του σε όλη την Ελλάδα. Ένα Άρωμα Πολιτισμού , υπευθυνότητας και αυθεντικότητας.

Την έκθεση των παραδοσιακών παιχνιδιών θα διαφημίσουν και θα καλύψουν δυο τηλεοπτικά κανάλια της Θεσσαλονίκης , η ΕΡΤ 3 και το 4Ε.

Αναλυτικά η πρόσκληση:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

ΑΛ.ΠΑΠΑΓΟΥ 40

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ- ΚΟΡΔΕΛΙΟ

ΠΡΟΣ : ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Α’ΒΑΘΜΙΑΣ & Β’ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ

ΚΟΙΝ.:  – ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

«Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

  • ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ,ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ: «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ»

Αξιότιμοι –ες   Κύριοι –ες.

Το Δ.Σ. του Σ.Γ.Κ. του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου-Κορδελιού σας καλεί να επισκεφτείτε, με τους μαθητές σας ,την έκθεση παραδοσιακών παιχνιδιών που διοργανώνει ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με το παραδοσιακό εργαστήρι Σύρου «Άρωμα Παράδοσης» , στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων των ΕΠΑ.Λ. Ευόσμου ,τέρμα οδού Σμύρνης  από τις 11 έως τις 20 Απριλίου  και ώρες 8.00  έως και 14.00 στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης ενός παιδιού του Δήμου μας, το οποίο, το καλοκαίρι, στην θάλασσα, μετά από σοβαρό τραυματισμό του στον αυχένα , αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά προβλήματα με ποσοστό αναπηρίας 80%. Η ανάγκη αγοράς αναπηρικού αμαξιδίου καθώς και τα καθημερινά έξοδα νοσηλείας του Θανάση Βασιλειάδη , ο οποίος βρίσκεται εδώ και μήνες στο κέντρο αποκατάστασης «Αρωγή» , είναι δυσβάσταχτα πλέον για την οικογένειά του, η οποία έχει απευθύνει έκκληση βοήθειας σε διάφορους φορείς του Δήμου μας. Για το λόγο αυτό θα υπάρχει και ένα συμβολικό ποσό του ενός ευρώ ανά μαθητή  ως αντίτιμο για την επίσκεψη της έκθεσης. Σημειώνουμε εδώ ότι για το ποσό που θα εισπράττεται θα υπάρχει εισιτήριο στην είσοδο της έκθεσης που θα κόβεται για κάθε επισκέπτη.

Η έκθεση αυτή πραγματοποιείται με την υποστήριξη  της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου  «ο Αριστοτέλης» και τελεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Παιδείας. Ευχαριστούμε θερμά και τους δύο αυτούς φορείς για το ενδιαφέρον και την συμπαράστασή τους.

Ενημερωτικά αναφέρουμε πως εδώ και δύο χρόνια η έκθεση αυτή φιλοξενήθηκε σε διάφορα νησιά του νομού Κυκλάδων ,υπήρξε μεγάλη επισκεψιμότητα από πολλά σχολεία και έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές από παιδιά και φορείς της Εκπαίδευσης.

Η επίσκεψη έχει ως εξής:

-Διαρκεί περίπου μία ώρα.

-Όλα τα εκθέματα συνοδεύονται από ένα μικρό σημείωμα που μας παρέχει πληροφορίες σχετικές με αυτά.

-Απευθύνεται σε μαθητές  Δ’ τάξης Δημοτικού και άνω.

-Οι ομάδες που μπορούν να επισκέπτονται την έκθεση καλό θα είναι να μην υπερβαίνουν τον αριθμό των σαράντα παιδιών.

-Τα παιδιά, αφού ξεναγηθούν στην έκθεση από τον ίδιο το δημιουργό της, διευθυντή του παραδοσιακού εργαστηρίου Σύρου και επί δεκαετίες και μέχρι πρόσφατα υπεύθυνο των χορευτικών και παραδοσιακών τμημάτων του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, κύριο Νίκο Σολάρη, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν μέσα από διαδραστικό παιχνίδι  για την ιστορία των παιχνιδιών και ακόμη και να παίξουν και να  κατασκευάσουν κάποια παιχνίδια.

Επειδή η χρονική διάρκεια της έκθεσης θα είναι περιορισμένη, θα σας παρακαλούσαμε να δηλώσετε έγκαιρα το ενδιαφέρον σας τηλεφωνώντας στο: 6974 050232 ή στέλνοντας mail στο marielladaskou@gmail.com . Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.  Σε περίπτωση έγκαιρης δήλωσης ενδιαφέροντος, ενδέχεται να μπορούμε, όπου χρειάζεται, να σας εξασφαλίσουμε και την μεταφορά των μαθητών με λεωφορείο του Δήμου και κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια υπηρεσία .

Η νοσταλγία για το παλιό παιχνίδι δεν αποτελεί προνόμιο μόνο συλλεκτών. Η γοητεία του ανήκει σε όλους όσους δεν απαρνιώνται το παραμύθι ούτε στην ενήλικη ζωή τους. Σε τελική ανάλυση τελούμε όλοι μας υπό τον αστερισμό του παιχνιδιού και του παραμυθιού. Και τα δύο είναι συνεχώς και δραστικά παρόντα στη ζωή μας. Ακόμη και όταν δεν το συνειδητοποιούμε  και δεν το ονοματίζουμε κατά βάθος παραμένουν πάντα το απάνεμο λιμάνι όπου αράζουν οι παιδικές μας αναμνήσεις.

Σ’ένα τέτοιο , λοιπόν παραμυθένιο ταξίδι, σας καλούμε, με προορισμό  το λιμάνι των αναμνήσεων και του ονείρου για εμάς τους μεγάλους και της ξεγνοιασιάς και του χαμόγελου για τους μικρούς.

Του χαμόγελου που δεν θα έπρεπε να επιτρέπουμε να σβήνει, ούτε στιγμή, από τα παιδικά χείλη!

Του χαμόγελου που προσδοκούμε να λάμψει πιο φωτεινό στα χείλη του Θανάση!

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Σ.Γ.Κ.
Η πρόεδρος
Μαριέλλα Δάσκου Παγώνη

Check Also

Πρώτη συνάντηση του εργαστηρίου παραδοσιακών χορών

Μικροί και μεγάλοι έδωσαν το παρών στο πρώτο ραντεβού για την έναρξη των νεοσύστατων τμημάτων …